Nu ändrar bankerna filformat – vad innebär ISO 20022?

I samband med den nya ISO 20022-standarden går bankerna över till ett nytt filformat för betalningar som kallas CAMT 054.

ISO 20022-standard

Enkelt förklarat är ISO 20022-standarden med CAMT-filer en ny internationell standard för återrapporteringsfiler i XML-format. Den nya internationella standarden syftar till att skapa säkrare, snabbare och enklare betalningar och återrapporteringar både lokalt och internationellt. Det nya formatet gör det också möjligt att skicka en större mängd data i strukturerad form - vi kan kalla det ett nytt standardiserat och strukturerat globalt "språk" i hur betalningar hanteras mellan parter nationellt och internationellt.

För dig som arbetar i ett ERP system betyder det att de kundinbetalningarna du tar ut från din bank kommer att ha ett annat filformat än tidigare, och innan affärssystemen har hunnit ställa om för att läsa in detta nya filformat behöver du kunna konvertera om bankernas nya CAMT-format till affärssystemets inläsningsmöjlighet som i dagsläget är BG-max filer.

BG-max filer är det tidigare återrapporteringsformatet som består av ett annat filformat, och baseras på en bankgiro-logik som nu alltså är på väg att fasas ut. I enighet med ISO 20022-standarden ska det gamla filformatet ha fasats ut inom EU innan 2025, men många svenska banker är redan i gång med skiftet. Även många ERP system arbetar nu fullt med göra det möjligt att läsa in CAMT-filer i affärssystemen.

Appli's CAMT-konverterare hjälper till under övergångsperioden

Under övergångsperioden och skiftet från BGmax-filer till CAMT filer så kan Appli hjälpa till med omställningen. Med Appli’s CAMT-konverterare kan du enkelt ändra format från bankens filformat CAMT till BG-max filer (som affärssystemet stödjer sedan tidigare) som du sedan återrapporterar in i affärssystemet som vanligt.

Publicerad av

Louise Bergvall

MOBILE ONLY

Publicerad av

Louise Bergvall

Våra senaste nyheter

Nyheter
5 DECEMBER 2023

Abilia storsatsar!

Vi har tidigare skrivit om en av våra kunder Abilia som säljer och utvecklar tekniska hjälpmedel för personer med särskilda behov. Sedan starten för 20 år sedan har de kommit att bli en av de...

Nyheter
23 NOVEMBER 2023

Borgunda Bygghandel väljer Appli som partner!

Appli är glada över att välkomna Borgunda Bygghandel som en av våra nya kunder för hösten och ser framemot att stötta de i deras strävan att förbättra och effektivisera sina...

I huvudet på en utvecklare
16 NOVEMBER 2023

I huvudet på en utvecklare #2

Våra utvecklare på Appli har alltid många goda idéer och kloka tankar, och då och då ber vi de göra ett avstamp kring den utveckling vi befinner oss i. Vår IT-chef har sammanfattat sina...