This section contains the background image for the mobile version. 

Appli(trons) 40-åriga historia

Till en början bestod Applitrons ickepersonella resurser av en klädkammare omgjord till ett lab, med lödkolv, multimeter och kemikalier för att kunna etsa kretskort, och stoltheten: en dator av märket AIM65, med tangentbord och 20-teckens 1-radig display, samt en termoskrivare med samma bredd. RAM-minnet var på hisnande 4KB , vilket är ungefär så många tecken som får plats på en A4-sida.

Vi hade en plan och viljan att genomföra den! Verkstadsgolven hade börjat digitaliseras så smått och vi kunde göra digitala styrsystem. Tillämpad elektronik på engelska heter “Applied electronics”, och det klatschiga, för den tiden, namnet Applitron registrerades..

Ganska snabbt skiftades fokus från reglerteknik till mer renodlade informationssystem baserade på de nyss introducerade mikrodatorerna, som fanns både för personliga och småföretags behov.  Vi kunde ju programmera, och skrev alla möjliga program för dem som behövde. Mycket för vården, som behövde lagra stora mängder av vårdinformation, till exempel Blodgivar-register, patientregister och bokningssystem.  Men snart kom även den privata sektorn in på automatiseringsbanan, och där behövdes det hållas koll rutinerna på bland annat ekonomi och lagerhanteringen.  Vi blev under denna tid ett AB som fick namnet “Applitron Datasystem AB”. I den fåran lever vi än idag, och vi har aldrig varit rädda för att tillgodose våra kunders behov med allt som hör till.  Vi har ofta tagit totalansvar för hårdvara, standardmjukvara, verksamhetsanpassningar och integrationer.

Parallellt med denna fokusglidning skedde en annan revolution: datakommunikation blev tillgänglig även utanför den akademiska och militära världen.  Applitron anslöts (via telefonmodem) till ett världsomspännande nätverk, som kallades “Internet”, via Chalmers redan 1984, innan ens domännamns-systemet uppfunnits. På den tiden kunde namnen på datorer bara vara sju tecken långa. Vår nod i nätverket kunde därmed inte bli “applitron”.  Vi valde “appli”, som länge var det namn som vårt enda fleranvändarsystem (en dator med Unix som operativsystem, för den moderna medborgaren är de Unixsystem som idag är mest kända kanske: MacOS, Linux, Android och iOS, till skillnad från Windows som har en helt annan historik).

Två år senare kom Chalmers och sade till oss att det skulle införas en ny världsordning, ett domännamns-system där namnet skulle kunna ingå i en global struktur, och därmed bli unikt.  I Sverige skulle en toppdomän skapas som hette “.se”, och vi borde nog inordna oss i den.  Sagt och gjort, för enkelhetens skull kunde man ta sitt tidigare nodnamn och bara lägga till toppdomänen.  Appli.se föddes samma dag som den svenska toppdomänen.  Det var vi och sjutton andra företag! [https://sv.wikipedia.org/wiki/.se]. Därför har alltid det snärtiga (och kanske lite före sin tid :-) ) namnet “appli” funnits med i vår vardagliga verksamhet.  Varenda gång man sade sin mail-adress, eller refererade till någon web-resurs, användes namnet.  Det blev som ett alias, oftare använt än det knöligare längre namnet.

Nittiotalet kom och gick, milleniebuggen hanterades, branscher äntrades och fick speciallösningar av Applitronmodell (eller idag skulle det kanske heta “by Appli”?).

Vi blev erfarna experter av affärslösningar, både i datorhallarna, på skrivborden och i våra användares fickor.  Vi kom att hjälpa företag med ekonomi, logistik och affärsrelationer via nätverk, med EDI, webshoppar och ännu flera integrationer.

Där är vi idag, och samtidigt som vi har omfamnat mer och besvärligare komplexitet i våra kunders vardag för att förenkla för dem, insåg vi att vi kanske ska förenkla för dem att kommunicera med oss?  Folk har frågat vad skillnaden mellan Applitron och Appli är, och varför i hela friden har vi två namn för?  I dessa gyllene tider har vi bara ett!  När vi två blir en: “Appli”!

Våra senaste nyheter

Nyheter
5 OKTOBER 2023

Lanseringsfest!

Förra torsdagen hade vi lanseringsfest för Appli – med en heldag med aktiviteter, god mat och häng tillsammans. Vilket gäng!

Nyheter
28 SEPTEMBER 2023

Ett nytt kapitel: Säg hej till Appli!

Det är med stor entusiasm och förväntan som vi introducerar vår nya identitet, från och med idag är vi Appli. Vår nya identitet, som innefattar ny hemsida, ny grafisk profil och nytt namn är...

Nyheter
21 SEPTEMBER 2023

ProOptix implementerar serviceorder och..

ProOptix säljer produkter inom hårdvarubranschen, där en av deras huvudprodukter är transceivrar, som är en viktig del inom nätverk och fibernät.