This section contains the background image for the mobile version. 

Behöver ditt företag hantera kemikalieskatten?

Den 1.e juli 2017 började kemikalieskatten inträda. De flesta vitvaror och mycket elektronikprylar kommer att belastas med ett skattepåslag.

Den 1.e juli 2017 började kemikalieskatten inträda. De flesta vitvaror och mycket elektronikprylar kommer att belastas med ett skattepåslag. Skatten beräknas på varornas vikt och är 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten kommer att begränsas till 320 kronor per vara. Skatten blir lägre om varan inte innehåller vissa grupper av flamskyddsmedel.

Syftet med den viktbaserade skatten är att minska mängden farliga flamskyddsmedel i elektronik och vitvaror, genom att förmå konsumenter att välja mer miljövänliga produkter.
Skatten är komplex och alltså baserad på hur tunga produkterna är. Produkter som innehåller mindre mängder flamskyddsmedel beskattas också lägre. Men de stora elektronik- och vitvarukedjorna förbereder generella prishöjningar från och med den 1 juli.

Skatten skall, likt moms, redovisas till Skattemyndigheten månadsvis. Deklarationen skall innehålla information om antal kg alternativt antal sålda enheter av skattepliktiga varor, skatt, samt skatteavdrag. Att hantera denna redovisning manuellt innebär ett omfattande arbete och blir mycket tidskrävande om manuell rutiner används.

Standard ERP by HansaWorld har stöd för hantering av kemikalieskatt. Genom att definiera upp vilka skattesatser, skatteavdrag samt skatteklasser som gäller för dina varor samt genom möjlighet att kunna exkludera de av dina kunder som inte skall belastas med skatten så stödjer Standard ERP by HansaWorld regelverket från offert, via order och faktura och slutligen i företagets huvudbok. Stödet mynnar ut i en deklarationsrapport som ligger till grund för den skattedeklaration som skall lämnas in till skattemyndigheten varje månad.

Läs mer om Standard ERP eller kontakta oss om Standard ERP

Våra senaste nyheter

Nyheter
30 JUNI 2017

Fem viktiga saker att tänka på vid byte av..

Använder ert företag ett inget eller ett föråldrat affärssystem? Eller får ni inte den hjälp ni behöver av er befintlig leverantör? Då kanske det är dags att byta.

Nyheter
29 JUNI 2017

Integrerad Webshop - Introduktion

Nu har vi släppt det färsta filmklippet i vår kommande "serie" om integrerad e-handel.

Nyheter
9 JUNI 2017

Nya funktioner för Prestashop

Prestashop har ett stort utbud av moduler där många fungerar bra "out of the box" medan andra kan behöva bearbetas eller så krävs det helt enkelt en kundunik modul för just er bransch.