This section contains the background image for the mobile version. 

Krönika: Har du hört talas om systeminflation?

Let’s face it: hur många system sitter ni i idag och hur många excelfiler använder ni vid sidan av för att känna att ni har kontroll? Ni är långt ifrån ensamma! Faktum är att det tyvärr ofta är regel än undantag att det går inflation i hur många system ett företag har jämfört med vad de egentligen borde ha. Här kommer högst personliga reflektioner kring 2020-talets problematik kring systeminflation.

Inflation har gemeneman blivit väl bekant med det senaste året. Men systeminflation – hört talas om det? På ett lika självklart men förundrat sätt ser jag olika organisationer från vitt skilda branschers processer upprepa sig när jag hör mig för bland vänner och i nätverk: ekonomi har ett system, logistik ett annat (har företaget gjort sin hemläxa så hänger det något så när ihop med ekonomi), försäljning vill arbeta mobilt och har därför ett annat och de som sitter med controlling – tja de arbetar helst med sina formler i excel. Däremellan försöker organisationen hålla ihop sig genom oändliga pulsmöten, avrapporteringar och diverse mailslingor. Känns bekant?

Många potentiella kunder jag pratar med har ett oerhört behov av att slimma ner antalet system, både för att varje enskilt system i vår numera bekanta SaaS-värld kostar pengar, men också all den administrativa tid och kostnad det tar att varje dag upprätthålla och uppdatera verksamhetens dagliga arbete. Suckandes berättar vd:ar och grundare att man VILL men man vet inte HUR och framför allt inte i vilken ände man ska börja. Oh well, medger att Appli internt inte alltid är ett föredöme här heller (kan i alla fall skylla blygsamt på Skomakarn’s barn...).

Sen har vi ett gäng kunder som faktiskt har lyckats, och här vill jag ge en ordentlig eloge till företagen själva som både investerar tid, pengar och utvärderar sina interna arbetssätt för att få en så bra helhet som möjligt. Att processer kommer att kommunicera hundraprocentigt med varandra blir det aldrig så länge vi har människor bakom tangenterna, men vi är på väldigt, väldigt god väg tillsammans med många av våra kunder. Genom att på riktigt arbeta nära våra kunders verksamheter, med daglig kontakt och genom gedigna utvärderingar, tester och tvärfunktionella projektgrupper så har vi hos många av våra kunder implementerat sömlösa flöden. Papper och pennor har ersatts med logistikappar som kopplats till affärssystem, där manuell fakturahantering ersatts med en AI-lösning för repetitivt arbete och slutligen en dashboard som hjälper till att fatta beslut baserat på siffror och fakta. Det går! Det är inte enkelt och det tar framför allt tid, men det går. 

Vad sägs om att våga utmana er egen organisation och se vilket helhetsgrepp det går att ta? Feel free att boka in en teamskaffe med mig när det passar dig, så tar vi det därifrån.

Våra senaste nyheter

Nyheter
13 FEBRUARI 2024

Se upp i backen, annars får ni Appli i nacken!

Förra veckan tog vi vårt pick & pack och gav oss iväg till Tandådalen för lite härlig skidåkning och teambuilding!

Nyheter
8 FEBRUARI 2024

Hjälp oss att hjälpa andra - bli en..

Hjälp oss att hjälpa andra! För lite mer än ett år sedan lanserade vi referenspartner-programmet där vem som helst, företag eller privatperson, kan tjäna pengar! Visst låter det bra?

Guider
31 JANUARI 2024

Vilken e-handelsplattform skall man välja?

Googlar du ordet ”e-handelsplattform” dyker det upp väldigt många olika förslag, hur skall du välja och hur vet du vilken som är bäst? Med den här texten vill vi berätta om fördelarna...